Jeg oplevede nogle af de mest spændende og lærerige dage I mit liv I weekenden 27 – 28 sept. 2003.

Det handlede om lederskab hunde/mennesker. Vores instruktør var Gitte Seabourne, en meget kvalificeret og spændende person. Hun er professionel fårehyrde, og arbejder med sine hunde, tre bordercollier.

Hun startede med at fortælle os, at forudsætningen for at opbygge et lederskab i forhold til  hunde er respekt. Respekt kan ikke kræves, den kan man kun gøre sig fortjent til. Hundene vil kun acceptere dit lederskab hvis du gør dig fortjent til det.

Hunde kommunikerer via  signaler. Nogle så svage at de være  svære at få øje på for os mennesker. Men de er der. Hunde er mestrer i at opfange signalerne. Og det er op til dig, hvis du vil være din hunds leder, at opfange, observere og handle i forhold til disse, uanset hvor svage de måtte være. Din hund har ikke andre muligheder for at meddele sig til dig.

Start med at lære de forskellige signaler. Lær deres betydning og lær at se dem. Lær din hund at kende, læg mærke til om den sender stærke eller mindre åbenlyse  signaler. Og husk, dette er en livslang proces. Hunden vil konstant afprøve dit lederskab. Igen og igen. Nøjagtig som vi mennesker vælger nye præsidenter en gang imellem og kasserer dem der ikke er gode nok, sådan vil hunden afprøve dine egenskaber som leder, og hvis du findes uegnet, vil hunden selv overtage og sætte sig selv i førersædet. Hunden vil kun acceptere dig som leder så længe du er værdig til det.

Hunde forsøger at undgå konflikter. De ønsker ingen kamp.

Disse er underkastende signaler, konfliktløsende “Jeg ønsker ikke at slås med dig”

Se væk – “lad os være venner” – “Lad os ikke starte en krig”

blinke

tygge lyde -  smasken

slikken om munden

vende hovedet væk

gabe – dette er også for at undgå stress-situationer

give plads – gå I bue udenom

langsomme bevægelser

gå imellem – et meget kraftigt signal, kun højt rangerende dyr med stor autoritet går imellem.

lege position (bøje ned i  forben med rumpen højt, som at strække sig)

fryse fast (stå bomstille)

vende siden eller bagende til

sætte sig/lægge sig

ørene sænket

halen sænket

Når du vil være din hunds leder, alfa-dyr, så se på den lige nu. Hvad er normalt i dit hjem? Hvem hilser først på gæster, du eller hunden? Hvem går først ud af døren når I skal på tur, du eller hunden? Hvem hopper først ind i bilen og hvem er først ude af bilen? Hvem går først gennem døren? Sover din hund  i sengen sammen med dig og hvem hopper først i seng? Når I sidder i sofaen og din hund puffer til dig for at blive klappet, klapper du den så lige  med det samme? Hopper hunden op i sofaen først?

Hvis  du kan svare ja til et eller flere af disse spørgsmål, kan du være sikker på at din hund føler, at den har fuld kontrol  over dig og familien. Din hund opfatter ikke dig som en kompetent leder. Men det er dybt forankret i alle hunde, stor eller lille, at der skal være en stærk leder for at sikre flokkens (din families) overlevelse. Men er der ingen god leder i familien (dig), så vil hunden påtage sig opgaven så godt den kan. Men den ønsker ikke det ansvar. Verden af i dag er så kompliceret og forvirrende, og den kan ikke løse alle problemer. Den ønsker ikke opgaven, men den føler at ingen andre har lederskabet i din familie og så gør den det der skal  gøres. Det er efter hundens opfattelse et spørgsmål om overlevelse.

Start med fra nu af at sende din hund signaler om, at du er leder og tager over.

Alfa-signaler:

 Sørg for at hunden altid er bag dig. Når du går tur, går fra et rum til et andet, ind og ud af bilen.

Begynd med at gå en tur. Når du giver hunden snor på og den er meget ivrig, så ignorer den, vend siden til, se væk. Når den falder til ro igen, prøv så igen at give snor på. Ignorer igen og vend siden til hvis den er ivrig. Prøv igen med snoren. Er den fortsat ivrig, læg snoren på bordet, vend dig væk fra hunden. Tag snoren igen når den er rolig, og på et tidspunkt kan du give den snor på uden en masse stress. Ignorer al dårlig opførsel. Skæld IKKE ud eller råb. Vend dig væk i stedet.

Nu har du snor på hunden og går mod døren. Bloker vejen fysisk for hunden, så den ikke kan komme forbi dig og komme foran. Sæt et  ben foran den og bloker vejen. Gå først gennem døren. Prøver den kan komme forbi så bloker vejen med benet.

Begynd at gå, hvor er hunden? Hvis den trækker i linen, så stå stille. Tag et par skridt baglæns, og få hunden bag dig.

Begynd at gå igen. Hvis hundens næse kommer foran dit knæ, bloker vejen igen. Gå et par skridt baglæns igen og få den bag dig. På den første tur kommer du måske ikke ret langt. Måske kun ganske få meter. Men snart vil det gå op for din hund at den ikke kommer nogen vegne før den lader dig føre an og bliver bagerst.

Timingen er afgørende. Vent ikke til hund trækker i snoren før du stopper den. På denne måde lærer den kun at komme tilbage når den trækker. Den skal stoppes på det rette tidspunkt: så snart næsen passerer dit knæ.

Vær meget konsekvent. Hvis den stadig går forbi efter 50 gang, så gentag processen for 50. gang. Konsekvens og timing. Hiv aldrig i snoren. Gør du det, kan du starte helt forfra. Forestil dig at snoren er lavet af elastik.

“Gammeldags” lydighed er baseret på at lære hunden ting, der ikke falder den naturlige. Plads, sit, dæk osv. Det tager tid for hunden at forstå hvad du ønsker, men det kan gøres.

Lederskab handler om at gøre din hund til en behagelig kammerat, ved hjælp af signaler den er født til at kunne forstå. Selv en lille hvalp kan forstå signalerne.

Vi må se på den made en ulveflok kommunikerer med hinanden på, for at forstå kompleksiteten af hunde-kommunikation.  Jagten skal lykkes for at sikre flokkens overlevelse, vi må følge lederen. Al initiativ kommer fra lederen. Vores hunde er ikke længere ulve, men deres instinkter og måder at opfatte verdenen på er de samme. Alle hunde ønsker en stærk leder til at vejlede dem. Og hvis der ingen er så påtager de sig selv opgaven som leder.

Fortsæt med at udsende alfa-signaler hjemme, overalt, hele tiden. Din hund vil forstå dig med det samme! Den er født til at forstå.

Nogle af de ting du kan gore for at sende Alfa-signaler er:

Påtag dig alt ansvar

Sørg for mad – spis først

Hold hunden bag dig, få den altid til at komme sidst ind/ud

Ignorer al uønsket opførsel

Tag initiativet

Tag hundens yndllingsplads

Stir direkte i øjnene

Jeg begyndte at bruge alfa-signaler samme aften, som Gitte have lært os, og jeg kunne se en forandring i mine hunde, to tæver, i løbet af 5 minutter! ”Hvem er du, og hvad har du gjort ved min søde Mor???!! Men vi kan se du er en stærk leder og vi vil følge dig!!”

Mad er et ekstremt stærkt signal.  Enhver der kan skaffe mad er leder. Og lederen har første ret til al mad. Det er uden betydning hvornår hunden spiser så længe det er tydeligt at alfa har taget hvad den ønsker og hunden har fået tilladelse til at spise. Når du fodrer hunden gem en kiks i hånden, tag skålen, og vis hunden at du tager mad og spiser det (kiksen) Nu lad hunden få sin mad. Hunden vil opfatte det som rester fra Alfa. Fjern skålen efter ca 10 minutter. Lad aldrig hunden have mad til rådighed. Enhver der kan skaffe mad er leder.

Lederen tager al initiativ. Hvis din hund tager initiativ, så ignorer det. Lad ikke hunden tage nogen beslutninger. Noget, jeg tror vi alle har prøvet, er puf med snuden. Jeg har tit siddet i min sofa og Mini har puffet til mig med snuden . Hun har puttet sin snude under min albue og puffet til mig for at blive klappet. Og hvad har jeg gjort? Ja, hver gang har jeg klappet hende! Hvad hun egentlig ville fortælle mig var ” Hvis jeg er lederen her så klap mig nu! Jeg tager initiativet!. Husk hunden vil afprøve dit lederskab konstant!

Igår gjorde hun det igen. Puffede til mig for at blive klappet. Jeg vendte siden til hende. Hun puffede igen. Nu vendte jeg ryggen til hende. Så lagde hun sit hoved. Og SÅ vendte jeg mig om og klappede hende. Hun forstod budskabet. Det var mit initiativ og ikke hendes. Jeg klapper hende når jeg vil,  ikke når hun vil.

Når din hund sender dig konfliktløsnings signaler så respekter det. Når en hund vender hovedet væk, forsøger den at fortælle dig at den føler sig truet og ikke ønsker konflikt. Respekter det og vend dig væk. Giv hunden plads. Gå ikke hen til en hund for at snakke med den, tag initiativ og kald hunden over til dig, send signaler for at invitere den hen til dig, og tal til SÅ den.

Ignorer en overivrig hund, der ihærdigt forsøger at få din opmærksomhed. Hvis hunden springer op ad dig, så vend ryggen til. Når hunden slapper af, så vend dig om og inviter hunden ind mens du bruger konfliktløsnings signaler. Blink, slik læberne, drej hovedet lidt. Alt dette fortæller hunden at det er ok at komme tæt på nu. Det er dit initiativ, ikke hundens. Når en flok hunde eller ulve vender tilbage fra en jagt, vil alfa gå ind i flokken uden at se sig om. Han ignorerer alle.  Han bærer sit hoved og sin hale højt og flokkens medlemmer kommer kun når de er blevet inviteret. Det er hans ret. Ikke et eneste medlem af flokken er i tvivl om, hvem der bestemmer  og hvem der er leder.

Ignorer din hund når du kommer hjem fra arbejde. Alfa ignorer flokken. Vent adskillige minutter før du inviterer til kontakt. Gør det samme når du går fra et rum til et andet i huset. Hunden skal kun have kontakt når den er blevet inviteret.

Det er ok at lade hunden sove i sengen, men kun når den er blevet inviteret. Lad aldrig hunden komme op i sengen først, vær sikker på at den aldrig kommer før du har givet lov.  Alle hunde/ulve i flokken sover sammen, men lederen bestemmer hvem der sover tættest på.

Ligger din hund nogensinde midt I døråbningen, hvor den ved du skal forbi? Går du nogensinde over eller rundt om dem? Hvad tror du den fortæller dig?? Præcis!! ”Jeg er leder her, du må gå udenom for at komme forbi mig!”  Mini ligger ofte lige dér hvor hun ved jeg skal forbi. Jeg mener lå. Ikke mere. Når jeg skal forbi der hvor hun ligger, midt i døråbningen, ser jeg hende direkte i øjnene, vender mig med front mod hende, og det er nok til at få hende til at flytte sig. Hvis du har et mere besværligt tilfælde end Mini, så skub dine tæer under hunden og puf/skub den væk. Det er din ret som leder at gå overalt uden forhindring.

Præcis som der er konflikt løsnings signaler, er der også signaler for konfrontation og trussel:

Stå bøjet ind over hunden

Front mod hunden

Træde ind foran

Stirre – direkte blik

Vise tænder

Knurre (en advarsel)

Hurtige bevægelser

Rejse ører

Høj haleføring

Rejste nakkehår

Lukket mund

Hvis en hund burger disse signaler ofte, og flere på en gang, indikerer det at hunden er usikker. Gøen, hoppen op og ned, rejste børster, visen tænder alt på en gang, betyder at hunden er ude på dybt vand og kalder på (gør højt) sin flok om hjælp. Vagthunden, der gør som en vanvittigt og hopper rundt er ikke så farlig som den stille vagthund. Pas på dén.

Bemærk hvor mange af de signaler, der er konfronterende for hunden, er præcis modsat for mennesker. Hvordan hilser to mennesker på hinanden? Ansigt til ansigt, smilende, direkte øjenkontakt, tæt fysisk kontakt. Alle disse ting er tegn på stor fare for en hund.

Vi kan bruge mange af de konfronterende signaler  for at lade vores hund vide om deres opførsel er uønsket.

Gitte fik os til at træne på marken, lade fremmede hunde mod hinanden. Få begyndte at knurre når en fremmed hund nærmede sig. Straks placerede ejeren sig med siden til, mellem hundene, blokerende for udsynet. Den fremmede hund gik i en større bue ( give plads – konfliktløsning ) rundt om hunden. Ejeren stod konstant mellem hundene og blokerede udsynet.

Jeg havde et problem med en af mine to tæver, hun knurrede af en anden tæve, der kom forbi. Straks gik jeg imellem dem, stod med siden til og blokerede deres udsyn. Det var ikke nok, Dodo blev ved at  knurre. Nu vendte jeg front mod hende. Stadig stille knurren. Nu bøjede jeg mig over hende, mens jeg brummede lavt. Straks var hun stille, det var nok. Hun vendte sit hoved væk, og slikkede sig om munden. Det var hendes signal for at hun havde forstået min besked og hun lod være. Straks gik jeg baglæns. Den anden tæve kunne komme forbi uden videre problemer.

Signaler bør forstærkes  trin for trin. Hvis et svagt signal ikke er nok, byg det op og brug et stærkere.

Husk:  hunde lever I nuet. De har ingen fornemmelse af tid. Ros må komme straks, ikke et sekund for sent. Bær ikke nag i forhold til din hund, den ved ikke hvad det er. Start forfra hvis den gør noget forkert. Lær dens sprog, den kan ikke lære dit.

Accepter ikke en “næsten” lydig hund. Hvis du be'r din hund om noget, så accepter ikke hvis den kun gør det halvt. Det vil bare lære den, at den ikke behøver at gøre hvad du beder den om. På den anden side, bed  den aldrig om noget der er umuligt for den. Forlang ikke mere end den kan . Præsenter den ikke for uløselige problemer.

Hvis din hund har været dygtig, så vær varsom med hvordan du belønner den. Hvis du bøjer dig ned og klapper den på den anden side af kroppen, så læner du dig faktisk ind over den og det er truende adfærd. Og hvorfor ”straffe” den når den har været dygtig? I stedet, gå i knæ, klap på den side tættest på dig. Vend dit ansigt lidt væk og sig den er dygtig.

Når der kommer gæster hvordan reagerer din hund? Gør den som en sindssyg? Og hvad gør du? Råber du og siger den skal holde mund?

Hvad sker der egentligt I denne situation? Hunden alarmerer dig, en trussel nærmer sig huset, den signalerer det ved at gø. Det er OK. Det er dens job at beskytte flokken (familien) ved at advare Alfaen, der kommer nogen! Når du råber af den, hvad fortæller du så den ??? Gø højere, du har ret, det er en trussel for flokken!!! Hunden gør højere. Du råber endnu højere HOLD KÆFT din dumme hund!!! Hvad hører hunden?? Gø højere, truslen er meget tæt på nu!! Din vrede og ophidselse fortæller hunden at situationen er meget truende. Hunden føler, at du ikke længere har kontrol over situationen, og den overtager nu. Den er nu leder og har ansvaret. Så nu gør den som sindssyg for at beskytte SIN flok, og få den indtrængende til at forsvinde.

Hvordan skal denne situation tackles?

Det er OK at hunden reagerer når nogen kommer. Den skal hjælpe med at beskytte huset, territoriet. Men når den har givet alarm, så befri den for yderligere ansvar. Fra nu af er det dig der bestemmer. Signaler det ved at vende din siden til og lad den ved at du bestemmer.

Hvis det ikke er nok, vend front mod den og træd et skridt frem, se den i øjnene. Du bestemmer og den har ikke længere noget ansvar for den trussel der kommer. Den kan slappe af nu. Din hund bør ikke modtage dine gæster, gør det selv og tag dem med ind til hunden. Det er dig ikke din hund der afgør hvilke mennesker og dyr det er i orden at modtage.

Hunde alene hjemme er til tider et problem. De ødelægger alt indenfor rækkevidde. Mange har prøvet at komme hjem til et hus, hvor alle møbler er tygget til pindebrænde. Nogle straffer hunden, hvilket er fuldstændig nytteløst. Du kan ikke straffe en hund for noget den har gjort tidligere. Den har ikke en chance for at forstå det.

Nogle tror hunden keder sig. Det er ikke tilfældet.

Hvad sker der I virkeligheden? Hvorfor er hunden så frustreret? Hvis man spørger familien, har de næsten aldrig noget ide om hunde-sprog og dominerende/underkastende signaler. Det er en familie uden lederskab, og derfor har hunden placeret sig selv som leder, som enhver  normal hund vil gøre.

Hvad sker der I denne hunds sind? Familien virker meget uorganiseret, og hunden har placeret sig selv i lederpositionen, den er leder for flokken. Den mener at den har ansvaret for at skaffe mad og sikkerhed.. Og hvad sker der så om morgenen når familien går på arbejde? Hunden er efterladt! Denne hund ser sig som Alfa og nu er den fuldstændig afskåret fra at sikre sin flok. Den bliver utrolig frustreret og gør alt for at komme hen til flokken. Den flår alt indenfor rækkevidde.

At skælde ud på denne hund har ingen effekt. At sende den alfa-signaler, at gøre den opmærksom på sin plads I flokken som et underdanigt medlem, vil befri den for dens ansvar, og få den til at slappe af. I naturen venter de små hvalpe tålmodigt på at de voksne hunde/ulve kommer tilbage fra jagt, det er normal opførsel.   Din hund skal lære at opføre sig som en hvalp eller menigt medlem af flokken, og vente til flokken, familien,  kommer hjem.

Hunden, som stjæler fra bordet, gør det fordi den tror den har ret til det. Giv den ikke muligheden. Den, der kan skaffe mad, er leder. Efterlad aldrig hundens madskål med rester. Fjern al maden når den har spist. Altid.

Her er nogle leveregler, hvis du ønsker at være en god leder for din hund:

1. Lær din hund at kende. Lær dens signaler og tænk som en hund.

2. Lær at anvende signalerne fra artiklen. Den vil forstå.

3. Lær din hunds stærke og svage sider at kende.

4. Forlang aldrig mere af din hund end den er i stand til at gøre. Hvis din hund stoler på at du aldrig forlanger for meget, vil  den altid gøre hvad du forlanger af den, for dig og for den selv.

5. Hunde har behov for at udvikle sig  og modnes, og for at få bekræftelse.

6. Lad aldrig din hund være alene I en situation den ikke kan overskue.

7. Giv den tid til vænne sig til nye ting.

8. Lær din hunds behov for motion og motivation at kende. Kend racens karakteristika.

9. Bær aldrig nag, Hunden ved ikke hvad det er og kan ikke forstå det.

10. Hunde lever I nuet, de har ingen tidsfornemmelse. Ros kun lige når den gør noget rigtigt, og skæld  ud i det sekund den gør noget forkert. Aldrig bare 2 sekunder for sent.

11. Vær konsekvent. Altid altid altid!.

Nå, jeg har ikke mere tid nu, Mini puffer til mig og vil have jeg klapper hende, så det må jeg hellere!!! ;0)

Lisa Taanquist


Copyright  © 2005

Må kun anvendes med tilladelse og kildeangivelse.

 

Tilbage